X

Når daginstitutioner bliver til døgninstitutioner

Vi skriver 2015. Danmark befinder sig i starten af en forhåbentlig langvarig opadgående kurve i økonomien. Vi er fokuserede på at være effektive i vores arbejde med at jagte det længe ventede opsving. Det stiller krav til fleksibiliteten hos virksomhedernes ansatte som derfor kan opleve at arbejdstiden ikke begrænses til den traditionelle 8 – 16 rytme.

Men børnene skal jo stadig passes, opsving eller ej, så derfor tester flere kommuner nu konceptet med udvidede åbningstider i daginstitutionerne – visse sågar med døgnåbning.

Vi er kritiske
Hos PVB tror vi ikke at tendensen forsvinder, og vi må derfor forholde os realistiske til udviklingen. Som kommerciel udbyder i det pædagogiske område, har vi allerede formuleret hvordan vi kan byde ind på dette med ”PVB Nightshift” som er et tilbud til kommuner, som vil teste modellen med udvidet åbningstid i daginstitutionen.

Men vi forbeholder os alligevel retten til at være kritiske over hvad denne udvikling betyder for børnene og deres familier. Det afgørende spørgsmål er om man flytter det enkelte barns ophold i institutionen fra eksempelvis morgen til aften, eller om man udvider barnets ophold.

Hvis barnets forældre har behov for at pasningen foregår på et andet tidspunkt end i de normale dagtimer er vi hos PVB åbne for ideen. Hvis tanken derimod handler om at barnet eksempelvis skal være i institutionen både om dagen og om aftenen/natten, er vores holdning et klart nej.

Opstil regler
Børn har behov for samvær med sin familie/forældre, og dette behov kan ikke udfyldes af institutionen. Vi ser allerede i dag børn som er i institutionen i den fulde åbningstid, eksempelvis fra 7 – 17 – altså 10 timer i stræk.

Man bør fra kommunernes side opstille tydelige regler for hvor mange timer i døgnet et barn må være i institutionen, og dette bør gøres hurtigt, inden der udvikler sig en uhensigtsmæssig kultur under de nye rammer for åbningstid.

Tags:

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *