X

En dårlig generalprøve blev starten på tre gode år

Pia skiftede skuespillerkarrieren ud med et liv som lærervikar – en beslutning hun aldrig har fortrudt.

”Den første dag som vikar var barsk. Jeg fik en fjerdeklasse som ingen andre ville have”, fortæller Pia. Vikargerningen begyndte ikke helt som Pia havde forestillet sig det. Hun havde været skuespiller i 25 år, men rollerne blev efterhånden færre og færre, da det er vanskeligt at være kvindelig skuespiller i sine 50’ere: ”Jeg havde sværere og sværere ved at få roller og samtidig opstod et behov for mere stabilitet i mit liv. Jeg ville have større jobsikkerhed”. Hun begyndte derfor på læreruddannelsen.

Pia blev færdiguddannet som lærer i 2012 og gik målrettet efter et job som vikar: ”Som skuespiller har jeg været vant til at arbejde som freelancer, så for mig var det helt naturligt at starte som freelance-lærer og prøve at arbejde på forskellige skoler”, fortæller hun.

Men fjerdeklassen gik slet ikke som hun havde forventet. På førstedagen skrev hun til alle forældrene, at hun var ny i klassen og at hun glædede sig til at undervise deres børn. Men der var ingen forældre der svarede. Det samme var tilfældet blandt børnene, når hun underviste – ingen svarede. Den første kommentar hun fik var fra en pige, som spurgte, hvad hun gloede på, da hun kiggede i hendes kladdehæfte.

Pia gennemførte vikariatet og endte da også med at få et godt forhold til eleverne, selvom det holdt hårdt i starten. Hun mener selv, at hun som vikar har et andet forhold til det at undervise end mange af de fastansatte: ”Mange af de lærere jeg har mødt er meget fastskruede, de tæller timer, og har en bestemt måde at gøre alting på. Jeg er der for at lære og får energi af udfordringerne”, mener Pia.

Pia har efterhånden været på tre skoler i længerevarende vikariater. Det seneste, en klasse på N. Zahles gymnasieskole, vil hun aldrig glemme:

”Vikariatet udviklede sig til et kærlighedsforhold. Det var en kæmpe udfordring jeg blev stillet overfor. Jeg skulle føre en 9. klasse til eksamen. Jeg var nervøs, men jeg tog udfordringen op, og det er det bedste jeg har gjort! Jeg nød virkelig vikariatet og ikke nok med, at eleverne klarede det bedre end forventet, så var skolen og kollegerne også søde og opmærksomme. Eleverne holdte tiden, de var glade og rolige og fik 10- og 12-taller. Efterfølgende sagde ledelsen, at det var den eksamen der var gået bedst. Jeg er stadig pavestolt!”

Årene med lærervikariater gennem PVB har Pia aldrig fortrudt: ”Vikariaterne har været den bedste mulighed for at se skolerne an og finde ud af, hvad jeg egentlig ville og kunne. Samtidig har det givet mig oplevelser for livet og gjort mig til en meget bedre lærer, fordi jeg som vikar har kunnet koncentrere mig om undervisningen”.

Foto: Sebastian Tramp


Hvad kan skolen gøre for vikaren

 • God overlevering fra den faste lærer.
 • Beskrivelser af hvad eleverne har lavet
 • Beskrivelser af de enkelte elever
 • En præsentation for lærerkollegiet enten på
  mail eller i frokostpausen
 • Opbakning til vikaren fra ledelsen ved f.eks. at
  gå med til den første time og introducere
  vikaren for eleverne.

Hvad kan PVB gøre for skolen

 • Vikardækning til længere vikariater med uddannede lærere, når en fast lærer har sagt op eller er sygemeldt i en længere periode.
 • Formøder mellem vikar og skole inden opstart af vikariat.
 • Overenskomst med LC
 • Fast timepris
 • Mulighed for at afbryde vikariater fra dag til dag.

Hvorfor skal du være vikar

 • Undervis i dine linjefag
 • Udvikle dine kompetencer
 • Lær dig selv bedre at kende som fagperson
 • Fleksibilitet og variation
 • Bliv udfordret
 • Koncentrer dig om eleverne
 • Inspirer andre lærere
 • God løn


Hvem er vi?
PVB er et landsdækkende full-service vikarbureau der dækker alt indenfor pædagogik og undervisning, fra akut pædagoghjælp i en vuggestue til overvåget samvær i konfliktramte familier. Vi har 17 års erfaring og har samarbejdet med tusindvis af institutioner, skoler, organisationer og familier.
Læs mere på www.pvb.dk og kontakt os på 70 27 12 18


Tags:

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *