X

60 timers arbejde og en lykkelig familie

Ny tendens: Virksomheder inviterer familierne med på arbejde i travle perioder. Arbejdet er blevet en del af vores identitet, og vi er villige til at gå den ekstra mil, når virksomheden kalder. Det kan sætte pres på livet uden for arbejdet, hvis der ikke findes gode løsninger.

Jobbet. Det er her, vi henslæber time efter time, dag efter dag, mens vi ser frem til ferien. Men det kan også være her, at timerne flyver af sted. Hvor hver dag byder på spændende udfordringer og lærer os noget mere om os selv. For det er i høj grad gennem vores arbejde, at vi finder vores identitet.

Arbejdet er gennem det 20. århundrede blevet en kilde til identitet og selvrealisering, fordi vi ikke bare er født ind i en klasse eller et erhverv.

“Undersøgelser viser, at det, der betyder allermest for os mennesker, er at kunne se en mening med livet og mening med det, man gør. Det er i høj grad med til at definere vores identitet. Og derfor er det også nærliggende for de fleste, at arbejdet, og det man udretter, bliver en stor del af ens selvforståelse og identitet,” siger arbejdspsykolog Anton Eg Andersen, som er stifter af Arbejdspsykologisk Center.

I dag træffer vi selv nogle valg, der leder hen til det arbejdsliv, vi ønsker. Sammen med det, er arbejdsmoralen i Danmark generelt høj, og i en undersøgelse fra YouGov for Ugebrevet A4 i 2013, svarede to ud af tre danskere, at de ville være glade for et arbejde, selvom de ikke havde brug for pengene.

“At identitet er forbundet med arbejdet, hænger sammen med vores arbejdsmoral og den personlige og faglige stolthed over arbejdet. For at man kan føle faglig stolthed over sit arbejde, skal der være plads til, at man kan udfolde sig med det, man kan. Når det lykkes, er det en kilde til arbejdsglæde. Hvis det ikke lykkes, er det dræbende for arbejdsglæden,” fortæller Anton Eg Andersen.

Derfor arbejder folk hårdt og bliver ofte hængende længere tid end de egentlig behøves på det danske arbejdsmarked – noget, som for nogen kan betyde stress over overarbejdet og forventninger, men som også kan give stor personlig tilfredshed. Særligt hvis arbejdspladsen på samme måde er fleksibel.

Når der er brug for lidt ekstra
Hos Telenor i Aalborg kan der ofte være brug for, at medarbejderne lige giver lidt ekstra. Og i nogle perioder lidt mere end det, fortæller Peter Holm, Senior HR Business Partner i Telenor.

”Vi havde et kæmpestort IT-projekt, der skulle i luften, og nogle af vores dygtige medarbejdere kom til at arbejde langt mere end bare 37, 40, 50 ja endda 60 timer om ugen. På et tidspunkt blev det næsten for meget, men vi havde brug for dem for at lykkes med projektet,” siger han.

Projektet strakte sig over et par år, og op til lancering var de nødt til at inddrage både vinter- og påskeferie. En af de medarbejdere, der måtte vælge ferien fra, var projektleder Jens Røgen.

”Det var et vildt spændende projekt. Det er en transformation af hele vores virksomhed, og jeg kunne bare ikke lade være med at være med. Jeg identificerer mig utroligt meget med mit arbejde, og det er klart en faktor, som gør, at jeg gerne arbejder over eller strækker mig lang for jobbet i perioder,” fortæller han.

Hans kone arbejder i samme firma, og ligesom ham ønskede hun at hjælpe med projektet. De sagde uden tøven ja til at arbejde i ferierne, men så stod deres otte-årige søn pludselig uden pasning. Det samme gjaldt for flere andre af de medarbejdere, der var tilknyttet projektet.

Virksomhedernes løsning
Situationer som denne får virksomhederne til at tænke ud af boksen og se på, om de kan hjælpe deres medarbejdere. Derfor vælger flere danske virksomheder nu at sætte lokaler til rådighed til børnene, og hyre et vikarbureau, som kan tage sig af dem, når forældrene arbejder ekstra meget.

Et af de vikarbureauer, som nu tilbyder børnepasning I travle perioder, er PVB, Pædagogisk Vikarbureau. De kommer ud og kigger på omgivelserne, sætter en pris og organiserer at passe medarbejdernes børn alle de dage, der er brug for det.

”Der stilles større krav til medarbejderne både fra dem selv og virksomhederne, og det forventes, at medarbejderen arbejder det, der kræves i perioder. Vi giver forældrene en mulighed for at være mere sammen med deres børn i et krævende arbejdsliv. Familien kan undgå, at deres børn skal være lang tid i institution eller sammen med au-pairs eller i andre pasningsløsninger,” fortæller Morten Berg, den ene stifter af PVB.

En løsning kan eksempelvis være en interimistisk institution med PlayStation, kreative aktiviteter, spil, og udflugter til bl.a. zoo for børnene, som installeres i et lokale på arbejdspladsen. Så kan børnene lege for sig selv, og samtidig komme forbi kontoret og sige hej i løbet af dagen.

Tags:

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *