X

Festende børn giver stabile medarbejdere

Nyt koncept har i 2016 slået igennem i danske virksomheder: Tag børnene med til fest og opret en midlertidig børnehave på stedet. Sociale begivenheder har længe været nødvendige for den gode arbejdskultur, men med vikarbureauernes indtog på HR-området er det pludselig muligt for alle medarbejdere og deres familier at deltage.

Hver fjerde lønmodtager valgte nyt job i løbet af 2015. Det tal er det højeste, siden Arbejdsmarkedsstyrelsen oprettede statistikken i 2009. Så der er kamp om de gode medarbejdere, og lønnen alene er ikke længere nok til at fastholde de allerbedste af dem. Sociale arrangementer har fået stigende betydning for danske arbejdspladser.

Derfor må virksomheder konkurrere på mere end løn, fortæller arbejdspsykolog Anton Eg Andersen.

“De fleste vil faktisk hellere have et arbejde, hvor man føler sig godt tilpas, værdsat, anerkendt og accepteret med en lavere løn end det modsatte – et højt betalt job, hvor der er et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Det sidste vil de fleste søge væk fra, og lønnen vil ikke være tilstrækkelig til at fastholde de gode medarbejdere, hvis de har det dårligt med arbejdsmiljøet og det sociale fællesskab,” siger han.

Det sociale fællesskab har på den måde i dag afgørende betydning for arbejdslivet, ifølge Anton Eg Andersen, som er stifter af Arbejdspsykologisk Center.

“Da vores arbejde fylder en stor del af vores tilværelse, bliver det vigtigt for os, at det sociale på arbejdet er en god og positiv oplevelse for os, hvor vi oplever en god vi-følelse og social accept og støtte. Mange tilbringer i dag den største del af deres vågne timer sammen med kolleger. Dermed kan det sociale fællesskab på arbejdet blive en slags erstatningsfamilie for os, og dermed bliver det også meget vigtigt for os, at det sociale er en positiv oplevelse,” siger han.

Nye kreative løsninger
Det tvinger virksomhederne til at tænke ud af boksen. For eksempel årets store firmafest. Den vil man nødigt gå glip af. Og derfor er flere firmaer begyndt at booke vikarbureauer til at tage sig af medarbejdernes børn under firmafesterne, så alle har mulighed for at deltage.

”Det er den moderne tænkende virksomhed, der benytter sig af det. De vægter påskønnelse af deres medarbejdere højt, og som et tilbud til medarbejderne og deres børn, tilbydes også børnene en fest på f.eks. samme hotel, som arrangementet afholdes,” fortæller Morten Berg, stifter af Pædagogisk Vikarbureau.

“Det er en fantastisk mulighed, virksomheden tilbyder sine medarbejdere. Man kan tage sine børn med, holde fest og stadig være tæt på dem. Så kan man hente dem, når festen slutter og gå op på hotelværelset sammen. Det betyder, at forældrene ikke er nødt til at få børnepasning det meste af en weekend for at kunne komme med til festen, og børnene synes, det er superfedt og skaber relationer på tværs,” fortæller Morten Berg.

Mie Møller er en af de pædagoger fra PVB, der stiller op til firmafesterne med spil, perler, musik og puder. Hun er med til at planlægge både de vilde aktiviteter og de stille lege.

”Det er ligesom at lave en integreret vuggestue, børnehave, fritidsklub og ungdomsklub. Man skal kunne tilbyde alle noget spændende. Men det er nu sjældent svært, for selvom børnene typisk ikke kender hinanden i forvejen, så kan man godt mærke at de har et eller andet til fælles. Deres forældre arbejder sammen. Det er altid interessant,” fortæller hun om sit job som pædagog i et vikarbureau, og fortsætter: ”Nu har vi efterhånden holdt det nogle gange, og børnene glæder sig simpelthen til at være med igen, fordi der sker en masse forskellige spændende ting.”

De sidste år har PVB arrangeret pasning ved et stigende antal firmafester og sidste gang Mie Møller var i marken, var i en større dansk virksomhed, som de har samarbejdet med om firmaets fester de sidste tre år. Der kom 130 børn i alderen nul til 14 år.

”Vi kommer kl. 10 om morgenen for at gøre alting klar, og så kommer børnene fra kl. 17. De sidste gik cirka klokken 2 om natten. Forældrene havde det skønt imens, børnene fik nye venner, det her koncept er kommet for at blive,” fortæller hun.

Tags:

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *